čtvrtek 26. června 2014

Výlet na ostrov Grímsey, papuchálci, polární kruh

Ve středu (25.6.2014) vstáváme v Dalvíku brzo ráno, protože nám už v 9 hodin vyplouvá loď na ostrov Grímsey. Musíme být půl hodiny předem v přístavu. Dnes se mi moc vstávat nechtělo, je to poprvé co jsme na Islandu museli vstávat s budíkem. Naše skupina se dnes rozdělí. Petra s Vláďou si udělají výlet na ostrov Hrisey a my ostatní na Grímsey.

Za výlet platíme 9 660 ISK, dávám si na lodi kafe za 300 ISK (bezedný kelímek jako ve fastfoodech). 

Vyplouváme na čas, loď je hezky zařízená. Nejdřive se můžeme podívat na dokument o Grímsey a pak pouští i nějaký film. Bohužel bez zvuku a s islandskymi titulky. Na plavbu máme moc krásné počasí, posuďte na následující fotografii sami.

plavba na Grímsey
Přibližně za 3 hodiny přistáváme na ostrově Grímsey. Na ostrově máme 4 hodiny času a chceme projít celý ostrov pěšky. Můžeme si v přístavu půjčit skútry, ale nejsme líní. 

útesy na Grímsey
Nejdříve jdeme na sever ostrova a cestou stavíme hned u prvního útesu, který je doslova obsypán papuchálky

Papuchálci

Pokračujeme dále, kde je Arctic Cirkle Monument. Dostáváme se překročením tohoto místa za polární kruh. Je tu ukazatel, který znázorňuje vzdálenost do několika měst světa (Sydney, New York, Londýn, Moskva, Reykjavik, Tokio). Hned vedle je letiště. 

vzdálenosti do několika měst světa

polátní kruh na Grímsey

Po delší době se dostáváme do nejsevernější části ostrova (Fótur), kde jsou na útesu další papuchálci. Tady se mi podařilo foťákem vyfotit papuchálka se zobákem plným ryb.

papuchálci loví ryby

Ze severu ostrova jdeme po červené trase, ze které se později dostáváme na zelenou. Dojdeme až k majáku, u kterého jsou na útesech znovu papuchálci. Po majáku si ještě prohlížíme kostel (The Church of Grímsey), školu a kemp. Mají tu i benzínku, poštu, restauraci a menší obchůdek s potravinami. 

maják na Grímsey
papuchálci u majáku na Grímsey

Mám přes 200 hezkých fotografií papuchálků. Pokud by někdo chtěl nějakou fotografii ve velkém formátu, klidně se mi ozvěte na mail: jirka@krejcik.eu. Podívejte se na následující fotografii, jak jim to u mě doma na zdi sluší.


papuchálci u mě doma na zdi

Grímsey je celkem malý, za 4 hodiny s přestávkami jsme jej stihli projít kompletně celý. Moc nechápu proč mají na Grímsey všichni auta, je tam jen jedna hlavní silnice, která je dlouhá cca 2 km. Pak tam jsou jen turistické stezky. Škoda, že tu trajekt nezůstává déle, rádi bychom se na Grímsey ještě zdrželi. 

V 16 hodin jsme vypluli zpět do Dalvíku, ještě čekáme na Petru s Vláďou, kteří se vrací z ostrova Hrisey a vyrážíme směr Varmahlíð.

kostel v Dalvíku

Snad poprvé na Islandu projíždíme několika tunely. Obvzlášť zajímavý je tunel Múlagong, kde to vypadá jako v jeskyni a je pouze jednosměrný.

Dostáváme se do města Siglufjördur, kde je další lyžařské středisko. U města Varmahlíð zůstáváme v kempu, kde platíme 500 ISK za osobu a noc.


mapa lyžařského střediska v Siglufjördur

cestou do Varmahlíð