pondělí 23. června 2014

Nalezení papuchálků, vodopád Dettifoss, Húsavík

V neděli (22.6.2014) se probouzíme v městečku Djúpivogur. Ráno se podíváme ještě do místního přístavu odkud vyplouvá třeba výletní loď na ostrov Papey. Nad tímto výletem jsme uvažovali, ale 8 000 ISK se nám zdálo příliš mnoho za to co ostrov nabízí. Výlet lodí máme shovaný na sever Islandu.

V hotelu Framtid zaplatíme za využití kempu a ještě se v Djúpivoguru podíváme na kamenná vejce Eggin í Gledivík.

Eggin í Gledivík
Podél atlantiku pokračujeme na sever Islandu a cestu si zkracujeme přes hory. Naše auto tu musí snášet stoupání do několika stovek metrů. Na vrcholu chvíli zastavujeme kvůli výhledu do údolí a všímáme si, že se nám trochu kouří z motoru. Otevíráme kapotu a necháváme GMC vydýchat.
odpočinek po náročném výstupu

výhled do údolí
Zastavujeme v městečku Egilsstaðir. Po delší době tu objevujeme supermarket Bónus, kde doplňujeme zásoby. Ondra tu koupil islandskou vlajku na auto a rychlost 90 km/h už nějak nesnášela a začala se trhat. Raději ji sundal, aby mu neodlétla. Bylo tu i dobré turistické středisko, kluci se z něho vrátili s několika tipy kam zajet. 

Pokračujeme dále a naší další zastávkou je osada Borgarfjörður Eystri. Žije tu asi 90 lidí, koupíte si tu elfské kameny, můžete navštívit stylovou rybí restauraci a pokud pojedete nahoru k utesu, tak uvidíte papucháky. Ano, už asi 3 dny se je snažíme nalézt a až dnes se nám to konečně povedlo. Jsou to roztomilí ptáčci, které je celkem těžké potkat. Je jen pár míst na Islandu, kde mohou být.

papuchálek nad Borgarfjörður Eystri
papuchálek samotář
papuchálky ve skupince bylo těžké vyfotit
Mám přes 200 hezkých fotografií papuchálků. Pokud by někdo chtěl nějakou fotografii ve velkém formátu, klidně se mi ozvěte na mail: jirka@krejcik.eu. Podívejte se na následující fotografii, jak jim to u mě doma na zdi sluší.
papuchálci ve velikosi 30x40 cm na zdi
Už je jasné, že naší dnešní cílovou destinací bude Húsavík. Ještě zajíždíme k největšímu vodopádu Evropy - Dettifoss, kde jsme měli obrovské štěstí na počasí. Pořizujeme nádherné fotky se skvělou oblohou.

největší vodopád Evropy - Dettifoss
největší vodopád Evropy - Dettifoss
Asi 80 km od Dettifossu je městečko Húsavík. Po příjezdu do města ihned vidíme kemp, ale rozhodli jsme se nejdříve podívat do centra. Navštěvujeme nejdříve informace a potom i restauraci Salka, kde si dáváme papuchálka. Místní specialitu, po které se můžeme utlouci a kterou už také pár dní v menu restaurací hledáme. Jedna vyšla na 2 250 ISK. 
uzený papuchálek

Po jídle si procházíme ještě místní přístav a přejíždíme do kempu.

Trasa tohoto dne (445 km):



Další den: Myvatn, sopky, přírodní termální lázně a párty v lese
Předchozí den: Ledovec, ledové kry a kemp s kuchyní a obývákem