neděle 29. června 2014

Vodopád Glymur, trek na horu Hvalfell, velrybí steak v Reykjavíku

V sobotu 28.6.2014 vstáváme na farmě Bjarteyjarsandur. Po snídani, kde chutnáme mléko z místní farmy nám farmář ukazuje farmu. Prohlížíme si koně, prasata, ovce a kralíky. Farmář mluví i o velrybách, každý rok se na Islandu uloví 160 velryb.

Sbalíme stany a vyrážíme za druhým nejvyšším vodopádem na Islandu - Glymur

druhý nejvyšší vodopád na Islandu - Glymur
Původně jsme chtěli dojít pouze k vodopádu, což byl asi 6 km trek. Nakonec jsme se hecli a vydali jsme se ještě na horu Hvalfell, která je vysoká 850m. Cesta nahoru byla náročná a všichni jsme museli používat při výlezu i ruce. Na vrcholku jsme dostali za odměnu nádherný výhled do údolí. Na sestup jsme se netěšili, hned se ukázalo, že to bude o několik stupínků náročnější. 

výhled z hory Hvalfell
Horu Hvalfell jsme scházeli z druhé strany, která byla snad ještě strmější. Při sestupu jsem si vybíral velké kameny, o které jsem se zapíral, cokoliv menšího na skále nedrželo a ihned se sunulo dolů. Na několika místech byla i tráva a mech, kde se sestupovalo moc hezky. V nějakých částech byl i sníh, ale tomu jsme se vyhýbali. Cestou dolů se na nás přiletěl podívat i sokol, naštěstí jsme ho moc nezaujali a odpoletěl pryč. Po chvilce jsme viděli turistickou stezku s lidma, na kterou jsme se chtěli původně dostat. Přebrodili jsme dvě řeky a na turistickou stezku jsme se dostali. 

sestup z hory Hvalfell
sestup z hory Hvalfell
A nějaké to video, když jsme sestupovali ...



Pak už nás čekala pohodová cesta k autu. Potkáváme ještě několik islandských dobrovolníků, kteří se tu starali o les.

Náš nejnáročnější trek na Islandu nám trval 6,5 hodiny a délka byla okolo 20 km.

Z parkoviště vyrážíme do Reykjavíku. Cestou před Reykjaviíkem ještě tankujeme a holky si dávají zmrzlinu. 

MS ve fotbale na náměstí v Reykjavíku
Večer se procházíme po Reykjavíku, mihneme se okolo náměstíčka, kde promítali na plátno MS ve fotbale a v Le Bistro ochutnáváme místní velrybí steak. Petra s Vláďou si dali mix místních specialit a dávají nám ochutnat žraločí maso, to byl zážitek.

velrybí steak