sobota 28. června 2014

Hora Kirkjufell, jeskyně, sopka a ubytování na farmě Bjarteyjarsandur

V pátek 27.6. chceme projet celý poloostrov The Snæfellsnes Peninsula. Z Ólafsvíku se vracíme do Stykkishólmuru. Máme štěstí na počasí, vylezlo sluníčko a přestalo pršet. Kocháme se výhledy na horu Kirkjufell, která patří mezi nejkrásnější fotografické místo na Islandu. Téměř u hory je vodopád Kirkjufellsfoss.

hora Kirkjufell
Zastavujeme u brány s obrovským zámkem, kde je nádherná pláž plná mušli. Myslím, že jsme tu byli přes hodinu a od této chvíle máme plné auto mušlí.

hora Kirkjufell
Ve městě Skógraektar procházíme hezkým parkem, kde je i fotbalové hřiště a menší skanzen. Dále zastavujeme u sopky Saxhóll, kterou vylezeme až na vrchol. Cestou potkáváme několik dobrovolníků, kteří se tu starají o okolí sopky.

Další zastávkou je jeskyně Cave Vatnshellir, kde je možné jeskyni s průvodcem navštívit. Prohlídka trvá asi 45 minut, chodí se každou hodinu a cena je 2500 ISK.

Výšlap, který později absolvujeme je v kaňonu Rauofeldarg. Po delší době tu potkáváme Čechy. Příroda je tu krásná a nejzajímavější jsou dvě skály mezi kterými teče potok. Potokem se nechá vystoupat až na vrcholek skal. Ondra z nás vystoupal nejvýše, ale bez potřebného vybavení se až na vrchol nedostal.

mezi skalami tu teče potok

Tuleni mě moc včera nezaujali, dnes jsme ale projížděli okolo dalšího tuleního místa a to Ytri Tunga. Tady jsme se k tuleňům dostali blíže a docela nám i někteří hezky zapózovali při focení.

tulen v Ytri Tunga
V místním průvodci byly vychválené skály Gerðuberg. Jeli jsme se k nim podívat, moc nás nezaujali, tak pokračujeme dále.

Projíždíme městem Borgarnes, které je hodně spojené s Egilovou ságou. Nakupujeme tu v Bónusu a začínáme cestou z města hledat nějaké hezké místo pro kempování.

Petra si z auta všimla, že v jednom přístavu okolo, kterého jsme projížděli, měli něco obrovského. Myslela si že je to ulovená velryba a měla pravdu. Vláďa, který řídil, tedy otáčí auto a zajíždí na místo odkud je krasně na přístav vidět. Byl to zážitek, ale nic moc hezkého.

ulovena velryba v přístavu u farmy Bjarteyjarsandur
U přístavu je blízko farma Bjarteyjarsandur, kde nás nechávají přespat na zahradě ve stanech. Za 1000 ISK můžeme využívat vybavenou kuchyňku, televizi nebo gril. Je tu i sprcha a mohli jsme si tu koupit i maso na gril. Farmářka nám pouští u večeře krátký film o jejich farmě.
na farmě Bjarteyjarsandur

K večeru jdou ještě někteří z nás přes pláž na menší horu u farmy. Cestou nás doprovází dva psi z farmy. Ukazují nám cestu a vypadá to, že nás hlídají, je to fajn :-). Jeden tam s námi vydržel do půlnoci.

moře u farmy Bjarteyjarsandur

moře u farmy Bjarteyjarsandur

vrcholek hory u farmy Bjarteyjarsandur

vrcholek hory u farmy Bjarteyjarsandur
Trasa tohoto dne (332 km):