středa 18. června 2014

Geysir, vodopády a první islandská noc pod střechou


V úterý 17.6.2014 po probuzení v národním parku Þingvellir jsme se nasnídali a rovnou u snídaně jsme měli návštěvu. Přijela správkyně kempu a zaplatili jsme poplatek za stan a člověka ve stanu. Zároveň nás upozornila na to, že se můžeme připojit na organizovanou túru s průvodcen, která je zdarma. Odmítli jsme a vydali jsme se na vlastní pěst.

V NP jsme se podívali na Althing, jeden z nejstarších parlamentů na světě. Dále tu je několik jezírek, potoků, kostelík, vodopád a oddalují se tu od sebe americká a evropská kontinentální deska.

evropská a americká kontinentální deska
Po prozkoumání Þingvelliru jsme se vydali na cestu do Geysiru. Cestou jsme zastavili ve vesničce Laugarvatn, kde jsme udělali nějaký menší nákup jídla. 

Jelikož nám začalo silně pršet, nebylo to tak příjemné a v okolí Geysiru jsme se brodili rozbahněnou přírodou. V oblasti jsme se zdrželi několik desítek minut a prohlédli jsme si kromě největšího gejzíru, který je už dnes nečinný i jeho činného souseda Strokkura. Tento gejzír vystřikuje vodu každých cca 5 minut. 
nečinnný gejzír Strokkur
Gejzír Strokkur
A na konci videa, které je níže uvidíte gejzír Strokkur v činnosti.



Gullfoss, vodopád, který byl asi 10 km cesty od Geysiru. Stále nám pršelo a v pláštěnkách jsme se od parkoviště vydali na krátkou procházku k vodopádu. Gullfoss je prý jeden z nejkrásnějších vodopádů na Islandu. Původně místo něho měla být elektrárna, ale majitel pozemky neprodal.

vodopád Gullfoss
vodopád Gullfoss
vodopád Gullfoss

bez pláštěnky ani ránu :)


Sedli jsme do auta a vyrazili směr Landmannalaugar. Cestou jsme ale byli unavení a jelikož nám stále pršelo, nechtěl se nám rozbalovat stan. Zastavili jsme tedy ve městečku Árnes, kde jsme sehnali skvělé ubytování, sice dražší, ale v suchu.

Před chvílí jsme doplánovali v obýváku program na další dny. Snad vše vyjde a usměje se na nás sluníčko.

Trasa tohoto dne (113 km):



Další den: Krásná příroda bez turistů, vodopády, defekt kola a výněna auta
Předchozí den: První noc v kempu, půjčení auta, Reykjavík a druhá noc v přírodě