středa 25. června 2014

Akureyri - prohlídka města, velrybí steaky, kostel, botanická zahrada, cesta do Dalvíku

Noc z pondělí na úterý (24.6.2014) v Reykjahlíð byla bez problémů. I přesto, že jsme kempovali na břehu komářího jezera Mývatn. Žádní komáři nás v noci neotravovali.

První zastávka z Reykjahlíð byla u vodopádu Goðafoss, který patří mezi ty menší vodopády, které jsme tu na Islandu viděli. Ten největší vodopád nás teprve čeká! 

vodopád Goðafoss
Před návštěvou druhého největšího města Islandu, Akureyri děláme zastávku u nejkrásnějšího kostela na ostrově. Jen je škoda, že jsme se do kostela Grundarkirkja nedostali. Nahlédli jsme dovnitř okny a moc se nám všem líbil.

kostel Grundarkirkja
Pokračujeme do města Akureyri, kde parkujeme u moderní budovy Hof. Nejdříve jdeme do Kaffi Torgu, kde si dáváme další islandskou specialitu po papuchálcích, velrybí steak a pak pokračujeme prohlídkou města.

kulturní centrum a konferenční hala Hof v Akureyri
Přes plavečák jdeme k botanické zahradě, navštěvujeme starožitnictví, nejstarší dům ve městě, kostel Akureyrarkirkja, staré město. U pěší zóny najdete několik obchůdků, fast foodů a dokonce i kino. Pochutnáváme si i na vyhlášené místní zmrzlině Brynja.

botanická zahrada v Akureyri

kostel Akureyrarkirkja

zmrzlina Brynja

Před odjezdem do Dalvíku ještě zajedeme do místních hor, kde se podíváme na lyžařská střediska. 

lyžařské středisko poblíž Akureyri

Přijíždíme do Dalvíku, kde se nejdříve podíváme do přístavu ať víme odkud nám vyplouvá loď na Grimsey

Kemp tu je moc hezký. Vypadá to vše nově. Čisté sprchy, koupelna i společenská místnost s elektrickými plotýnkami. Dokonce patří mezi nejlevnější, který jsme na Islandu potkali, platilo se jen 1 600 ISK za stan. Všude jinde se podobná cena platila za osobu. Vedle kempu bylo fotbalové hřiště, stihli jsme ještě celý poločas.

fotbal v Dalvíku