sobota 21. června 2014

Hekla, vrak letadla a hledání papuchálků


V pátek 20.6.2014 jsme všichni vstávali až po 10 hodině. Ráno pršelo, takže jsme měli promočené stany. Tento kemp byl, ale znovu skvěle vybavený. Kromě termálního bazénku tu je i benzínka, informační centrum s restaurací, hotel a skvělá umývárka s topením, kde jsme si přes noc usušili některé věci.

Rovnou jsme si dali oběd a někteří tady v Leirubakki vlezli ještě do termálního bazénku.

Původně jsme plánovali výstup na Heklu, což je jedna z nejznámějších sopek na Islandu. Trek by byl dlouhý asi 7 km, ale kvůli špatnému počasí (hlavně viditelnosti) jsme to přehodnotili a zvolili jsme náhradní program.

Cesta z Leirubakki byla dlouhá. S menšími zastávkami třeba pod sopkou Eyjafjallajökull nebo v městečku Hella, kde jsme udělali nákup dorážíme k přístavnímu místu Landeyjahöfn odkud pluje trajekt na ostrov Vestmannaeyjar, kde je jedno obydlené místo Heimaey, údajně tam je větší výskyt papuchálků. Bohužel jsme si předem nezjistili jízdní řád trajektu s skoro před nosem nám odplouvá. Další pluje až za dvě hodiny, rozhodli jsme se nečekat a pokračovat dále.
mapka ostrova Vestmannaeyjar
Další zastávkou bylo městečko Skógar, kde byl vodopád Skógafoss. Byl hezký, ale určitě nepatří k těm nejhezčím na Islandu. Udělali jsme menší trek v kopcích nad vodopádem a pokračovali k zajímavější neturistické atrakci.
vodopád Skógafoss
Na jihu Islandu jsou dvě ztroskotaná letadla. Prvním z nich, které jsme našli bylo v poušti Sólheimasandur. Americká Dakota se tu zřítila v roce 1974. Došlo jí palivo a nouzově pilot přistál právě tady na poušti. Celá posádka přežila. Bylo skvělé, že jsme naším GMC po poušti dojeli až k letadlu. Druhé letadlo ještě zkusíme nalézt (nakonec jsme jej nenašli).
Dakota v poušti Sólheimasandur
Dakota v poušti Sólheimasandur
U Dakoty docela foukalo, poslechněte si to na videu.




Reynishverfi, místo, kde by také měli být papuchálci. Místo nich nás tu ale čeká silný vítr, racci, skály, černá pláž a velké vlny. Nedá se nic dělat a papuchálky snad najdeme později. 
Reynishverfi
Vík í Mýrdal městečko, kde přečkáme další noc v kempu. Je tu i skvělý obchůdek, který má otevřeno nonstop 24 hodin denně. Klidně se podívejte, mají i eshop http://www.icewear.is/.

tankování ve Vík í Mýrdal

Vík í Mýrdal
Trasa tohoto dne (158 km):