neděle 15. června 2014

25 kilometrů po Berlíně

Dnes jsme si dali takový trénink na treky, které chceme podniknout na Islandu. Prošli jsme to nejznámější co můžete v Berlíně vidět. Hodně nám dnes v Berlíně pomohla aplikace Berlin2Go, která je v AppStore zdarma ke stažění.

Vyrazili jsme od našeho hostelu HappyGoLucky, který máme téměř v centru, v blízkosti bulváru The Kurfürstendamm. Cestou jsme narazili na bleší trh, pokračovali jsme do parku Großer Tiergarten. Dále jsme se zastavili u Vítězného sloupu. Úplnou náhodou jsme se dostali k sídlu prezidenta Bellevue Palace.
bleší trh v Berlíně
park Großer Tiergarten
vítězný sloup
Cestou jsme zahlédli i běžecký závod a potkali u parlamentu nevěstu s ženichem. Docela nás mrzelo že u Brandenburg Gate zrovna stavěli nějaký zábavný park k chystanému MS ve fotbale. Všude okolo bylo lešení a Braniborská brána se nedala pořádně prohlédnout. 

Hodně se mi líbil památník Holocaustu, který tvoří 2711 šedivých betonových kvádrů. Bylo zajímavé, že kvádry nebyly od místních nebo turistů nijak poškozené jako třeba nějaké ostatní budovy v Berlíně.
památník Holocaustu
Přesunuli jsme se údajně na nejkrásnější berlínské náměstí - Gerndarmenmarkt kde kromě sochy básníka Friedricha Schillera jsou i barokni katedraly.

Před bulvár Under der linden, kde bylo samé lešení a zábrany kvůli stavbě metra jsme se přesunuli k slavné Berlínské zdi, u ktere byla i O2 aréna. Pokračovali jsme k dvoupatrovému mostu Oberbaumbrücke, který byl moc krásný a určitě nás zaujal více než posprejovaná Berlínská zeď. Most dříve sloužil jako hraniční bod mezi východní a západní částí města. Dnes most můžeme vidět třeba ve filmu Lola běží o život.
Berlínská zeď
most Oberbaumbrücke
Poslední naší zastávkou byl Checkpoint Charlie, což je nejznámější hraniční přechod Berlína z doby studené války.
Checkpoint Charlie
Nakonec jsme se cestou do hostelu zastavili u nějakého koncertu, kde jsme si dali pivo Veltins.

bulvár The Kurfürstendamm

Zítra po snídani odjíždíme na letiště a odlétáme na Island.

Další den: Hladký přesun ze slunečného Berlína do zataženého Reykjavíku