středa 16. července 2014

Co na Islandu udělejte lépe než my

Zpětně vidím několik věcí, které jsme neudělali na Islandu uplně rozumě. Podělím se s vámi o ně a pokud se na Island budete chtít někdy podívat, vraťte se na tento článek a inspirujte se.

Kempingový stolek 

V autopůjčovně nám za nějakých 15 euro půjčili kempingový stolek, který jsme nakonec použili asi jen jednou a pak nám zbytečně překážel v autě. Nepůjčujte si žádné stolečky a židle, protože jsou všude stolečky a lavice. Původně nám nabízeli i židličky. Tedy pokud nebudete jen v divočině, to se mohou stolečky a židle hodit.

Nevozte na Island stan a možná ani spacák

Hodně jsme řešili jak pobalit všechny věci do krosen, tak abychom nepřekročili váhový limit. Docela dost místa nám zabraly stany a spacáky. Když jsme si půjčovali v autopůjčovně auto, tak nám nabízeli i půjčení stanů a spacáků za pár euro. Kdybychom to věděli předem, asi je netaháme sebou. Pokud tedy budete rezervaci auta řešit předem z ČR jako my, zjistěte si co všechno si můžete v autopůjčovně půjčit.

stavění stanu v Reykjavík Campsite

Bomby do vařiče

Od Jirky Štencka jsem měl informaci o tom, že bomby do vařiče se nechají sehnat na letišti. Měl tam být prostor, kde je lidé odkládají při odletu z Islandu. Nic takového jsme na letišti nenalezli a bomby jsme si koupili hned v autopůjčovně. Stálo nás to přes 40 euro. Pak jsme zjistili, že v kempech jsou takové odkládací prostory, kde lidé nechávají věci, které nepotřebují. Tyhle věci si mohou ostatní návštěvníci kempu vzít. Takto jsme si tedy mohli vzít i nějaké bomby, kterých byl všude dostatek. V posledním kempu Tjaldsvaedi jsme takto nechali také spoustu věci, které jsme nechtěli vézt domů. 

Trekové hole 

Pokud budete chodit na túry, doporučuji si vzít trekové hole. Sám jsem je sebou měl, ale byl jsem jediný, proto se do tohoto seznamu hodí. Chvilku jsem hole půjčil Ondrovi a oba jsme mohli poznat jaké to je šlapat v Landmannalaugaru bez holí i s nimi. Je to sakra rozdíl a díky holím hodně nohám ulevíte.

s trekovými holemi v Landmannalaugaru