pondělí 8. prosince 2014

Jak to bylo s Internetem na Islandu? Skvělé, je vhodný pro digitální nomády.

Já jako člověk, který se bez Internetu u své práce neobejde, jsem se smířil s tím, že na Islandu jej nebudu mít téměř vůbec. Mohl jsem si koupit datový balíček, nebo islandskou simkartu, ale takový luxus jsem si nedopřál a plánoval odpočinek. Velké množství informačních materiálů o Islandu jsem měl ve čtečce Kindle, a pokud bych Internet nutně potřeboval, dostanu se na něj provizorně právě přes Kindle, ve kterém mám neomezený datový tarif. A jak to ve skutečnosti dopadlo?

Před odjezdem

Jak jste četli v úvodu, měl jsem sebou zařízení, ze kterého jsem mohl vyřídit nějaké maily, aniž bych za internet musel zaplatit. Původně jsem na tento blog chtěl přispívat právě z Kindle, jak jste si mohli přečíst v prvním článku. Nakonec to dopadlo tak, že jsem z Kindle nepřispěl ani jednou, vlastně jednou ano, když jsem to testoval doma (první článek).

Realita s Internetem na Islandu

Po příjezdu do prvního kempu jsem zahlédl samolepku s nápisem free WiFi. Byl jsem překvapen a Internet začal využívat. V celkovém součtu jsem byl bez Internetu asi jen 4 dny, protože za celou dobu na Islandu byl k dispozici téměř ve všech kempech. Na tento blog jsem tedy mohl přispívat i s fotkami a hodně lidí mi to po návratu chválilo. Všude se ale nejednalo o volné sítě. Na několika místech byl přístup k Internetu placený. Abych jen nechválil, v některých částech Islandu jsme o Internet vůbec nezavadili, jak můžete vidět na mapce níže.

Jak vznikal tento blog?

Blog jsem psal hlavně v autě, když jsem zrovna neřídil. Příjemně mi tak cesta utíkala a díky tomu mám hezký přehled toho, kde jsme všude byli a co jsme dělali. Když jsem se dostal k Internetu (večer nebo ráno), překopíroval jsem z poznámek text do e-mailového klienta, přiložil nějaké fotografie a odeslal přes mail do služby Blogger.

Je Island vhodný pro digitální nomády? ANO!

Island by tak mohl být díky skvělému pokrytí WiFi sítěmi ideálním místem pro digitální nomády, kteří jsou poslední dobou velmi oblíbení. V ČR za to může hlavně Robert Vlach, se kterým o digitálním nomádství vyšel nedávno rozhovor. Sám jsem si jako digitální nomád připadal, protože ráno když ještě ostatní spali, já jsem vyřizoval z mobilu maily. Moc jsem toho nenaspal a některé dny jsem byl vzhůru třeba i o 3 hodiny dříve než druhý člen naší expedice. Hned první den mne napadlo to, že bych tento čas mohl využít pro práci a litoval jsem, že jsem si nevzal notebook.

Mapa WiFi sítí na Islandu

Víte o nějakých dalších WiFi sítích na Islandu? Napište mi na mail jirka@krejcik.eu a přidám je.

Rozpočet pro islandské digitální nomády

Podle nomádského listu má sice Reykjavík -55 bodů a s měsíčními životními náklady 4 285 $ patří k nejdražším městům pro nomádskou dovolenou, ale v tuto chvíli tu nepíšu o pobytu pouze v hlavním městě, ale po celém Islandu. V sezóně jsme v průměru za noc v kempu zaplatili 200 Kč. Pokud nejíte moc masa, tak za jídlo na Islandu také nezaplatíte příliš moc peněz. Dejme tomu, že i za jídlo utratíte kolem 200 Kč / den. Největší položkou bude pronájem auta a benzín. Přepravovat se ale můžete i stopem. Myslím, že lze na Islandu slušně vyžít s náklady 15 000 Kč / osoba / měsíc.

A kam dál za digitálním nomádstvím?

Žádné komentáře:

Okomentovat