neděle 31. srpna 2014

Sopka Bárdarbunga se probudila

Když jsme byli v červnu na Islandu, navštívili jsme několik sopek. Po výstupu navrchol jsme v sopečném údolí viděli pokaždé něco jiného. Jezera, písek nebo kameny. Podívali jsme se i do několika sopečných center, která začala vznikat až po výbuchu nějaké sopky, která byla poblíž. Můžete se podívat co jsem o sopkách napsal. Hodně místních islanďanů mluvilo o tom, že tu brzo nějaký výbuch čekají. A teď to přišlo!

První erupce sopky Bárdarbunga

Islandští vědci první erupce zaznamenali v pátek 29.8.2014. V sobotu otřesy půdy dosahovali síly 5,4 stupně a dnes byl vyhlášen červený stupeň, který může zastavit leteckou dopravu.

Rozjezd podnikání v blízkosti výbuchu sopky

Když na Islandu vybuchne nějaká sopka, je hned příležitost pro rozjezd nového podnikání. V blízkosti sopky najděte nějakou rozpadlou boudu, kterou si odkoupíte / převezmete do svého vlastnictví. Tu následně rekonstruujete a vybudujete sopečné centrum, kde budete promítat nějakou studii výbuchu a prodávat suvenýry. Centrum bude mít daleko větší návštěvnost než samotné místo výbuchu, protože uděláte parkoviště a u silnice přilákáte designem budovy co nejvíc návštěvníků. Výstup na sopku je daleko více časově náročný a při špatném počasí to není ideální. Tak kdo se vydá podnikat na Island? :-)

Odkazy na aktuální dění

Pokud vás zajímají další informace ohledně aktuálního výbuchu, doporučuji tyto odkazy: